Korvapuustien lisäksi leivoin kahdenlaisia sämpylöitä. Leivon usein sämpylöitä, koska ne ovat hyviä, terveellisiä ja niihin saa vaihtelua erilaisilla raaka-aineilla.
Viljaisat sämpylät:
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
kaurapuuron jämät (voi laittaa myös 2 dl kaurahiutaleita)
kauraleseitä 1 dl
auringonkukan siemeniä kourallinen
loraus tummaa siirappia (n. 1-2 rkl)
ripaus suolaa (n. 1 tl)
täysjyvävehnäjauhoja (100%) 4-5 dl
vehnäjauhoja n. 3-4 dl
1/2 dl rypsiöljyä
Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Lisää kaurapuuro tai hiutaleet + siirappi ja suola. Lisää hiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää taikinaan. Lisää jauhoja kunnes taikina tuntuu sopivalta (itse laitan jauhot mutu-tuntumalla). Lisää rypsiöljy. Vaivaa taikina kunnolla ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele auringonkukan siemeniä päälle. Paista + 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi (n. 12 min.).
Ruis-ohrasämpylät:
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
3 dl ruishiutaleita
loraus tummaa siirappia (n. 1-2 rkl)
ripaus suolaa (n. 1 tl)
ruisjauhoja 2 dl
ohrajauhoja (täysjyvä) 2 dl
täysjyvävehnäjauhoja (100%) 2 dl
vehnäjauhoja n. 3-4 dl
1/2 dl rypsiöljyä
Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Lisää hiutaleet + siirappi ja suola. Lisää hiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää taikinaan. Lisää jauhoja kunnes taikina tuntuu sopivalta (itse laitan jauhot mutu-tuntumalla). Lisää rypsiöljy. Vaivaa taikina kunnolla ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele halutessasi kaurahiutaleita päälle. Paista + 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi (n. 12 min.).
Kommentit