Korvapuustien lisäksi leivoin kahdenlaisia sämpylöitä. Leivon usein sämpylöitä, koska ne ovat hyviä, terveellisiä ja niihin saa vaihtelua erilaisilla raaka-aineilla.

Viljaisat sämpylät:

1813083.jpg

5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

kaurapuuron jämät (voi laittaa myös 2 dl kaurahiutaleita)

kauraleseitä 1 dl

auringonkukan siemeniä kourallinen

loraus tummaa siirappia (n. 1-2 rkl)

ripaus suolaa (n. 1 tl)

täysjyvävehnäjauhoja (100%) 4-5 dl

vehnäjauhoja n. 3-4 dl

1/2 dl rypsiöljyä

Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Lisää kaurapuuro tai hiutaleet + siirappi ja suola. Lisää hiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää taikinaan. Lisää jauhoja kunnes taikina tuntuu sopivalta (itse laitan jauhot mutu-tuntumalla). Lisää rypsiöljy. Vaivaa taikina kunnolla ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele auringonkukan siemeniä päälle. Paista + 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi (n. 12 min.).

 

Ruis-ohrasämpylät:

1813113.jpg

5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

3 dl ruishiutaleita

loraus tummaa siirappia (n. 1-2 rkl)

ripaus suolaa (n. 1 tl)

ruisjauhoja 2 dl

ohrajauhoja (täysjyvä) 2 dl

täysjyvävehnäjauhoja (100%) 2 dl

vehnäjauhoja n. 3-4 dl

1/2 dl rypsiöljyä

Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Lisää hiutaleet + siirappi ja suola. Lisää hiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää taikinaan. Lisää jauhoja kunnes taikina tuntuu sopivalta (itse laitan jauhot mutu-tuntumalla). Lisää rypsiöljy. Vaivaa taikina kunnolla ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele halutessasi kaurahiutaleita päälle. Paista + 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi (n. 12 min.).